InspiratieHomepage

Waarden en Normen

Waarden en Normen


Waneer jouw kernwaarden en normen optimaal authentiek en intrinsiek zijn zul je merken dat er heel veel vanzelf gaat, zonder er over na te moeten denken. Dit creëert ruimte in een je brein, waardoor onnodige informatie  automatisch wordt gefilterd en verwijderd. 

Kernwaarden zijn kernkwaliteiten.

Normen zijn overtuigingen die iemands gedrag bepalen.

Dit is waarom ze een belangrijke rol spelen in jouw leven als mens en ondernemer. Jouw waarden zijn jouw fundamentele overtuigingen of idealen. Ze zijn de kern van wat jij nastreeft en van waaruit jouw gedrag vorm krijgt. Waarden definieer je meestal in enkele woorden als toewijding, eerlijkheid, gedrevenheid of zorgzaamheid. Waarden vormen de basisfundamenten voor de normen die daaruit voortvloeien. Normen zijn als het ware gedragsregels, zoals bijvoorbeeld: ik zal altijd mijn eigen geld verdienen (norm) want onafhankelijkheid (waarde) is belangrijk voor mij. Of: ik zal me nooit anders voordoen dan ik ben (norm) want ik vind authenticiteit (waarde) belangrijk.

Op het moment dat je weet wat je waarden en normen zijn en of ze aangeleerd of authentiek zijn, kom je in je kracht of anders gezegd, optimaliseer je je vermogen.

Voor jou als ondernemer: 

Wat betekent dit voor jou als ondernemer? Ben je je bewust van je kernwaarden van waaruit je handelt? Welke heb je? Zijn ze van jou of van je ouders of van je partner of je buurman in het gebouw? Zijn je kernwaarden en normen nog wel relevant ten opzichte van je ideeën, doelen of verlangens. Of streef je kernwaarden en normen na die vroeger op de middelbare school belangrijk voor je waren? Durf jezelf te beoordelen op je kernwaarden. Durf onbevreesd eerlijk te zijn over de diepgang van je kernwaarden en normen.Wanneer een kernwaarde “Eerlijkheid” is, durf jezelf dan af te vragen of je eerlijkheid  daadwerkelijk in alle gevallen toepast. 

Of is het een beetje eerlijk hier tralala en een beetje eerlijkheid daar tralala… 

Regelmatig marchanderen met je kernwaarden is zeer schadelijk voor je vermogen. 

Eerlijk durven zijn betekent dat je soms nee zegt of aangeeft dat je iets niet weet, ongeacht de gevoelens van anderen of de perceptie van hoe anderen over je zullen denken. Je leert ervaren dat je door het goed toepassen van jouw kernwaarden  authentiek wordt en dat eerlijkheid een automatisme wordt. Het zal je sterken en het kost niets.

Wanneer je je kunt vinden in deze waarden- en normenbenadering dan ben ik de juiste persoon om je te mentoren en te coachen tot de optimale mens en ondernemer die je kunt zijn!

Laten we samen uitzoeken wat jouw waarden en normen zijn! 

Levensvreugde en ondernemen

Jouw bedrijf & De Goede Coaching

Angst om te Falen Angst voor Succes

5 Haperingen bij ondernemers

De 3 V’s met “Succes” als intrinsieke waarde

Ondernemen en Familie