InspiratieHomepage

Angst om te Falen Angst voor Succes

Wanneer het tijdelijk niet goed gaat omdat  je weinig tot geen energie of levensvreugde voelt, je je ergert aan familie, vrienden of mensen in het  algemeen dan word je belemmerd in je vermogen tot ondernemen. Je inschattingsvermogen over goed, slecht of niet doen vertroebelt. Het fingerspitzengefühl dat je had is verdwenen. Regelmatig sla je de plank mis. Angst voor iets of iemand ligt daaraan ten grondslag.

Ondernemers ervaren in het algemeen 2 basisangsten, te weten de angst om te falen en  angst voor succes.

De angst om te falen heeft met de basis eigenwaarde van de ondernemer te maken. Dat kan een diepgewortelde angst zijn vanuit de jeugd of een minder diep gewortelde versie door tegenslagen als ondernemer. Faalangst heeft een significante negatieve impact op het  vermogen van een ondernemer. Als je deze angst lang hebt verborgen ben je niet meer in staat om deze te onderdrukken. Je gaat fouten maken, waardoor je omgeving merkt dat het niet goed met je gaat. Met deze neergaande spiraal bevestig je je onvermogen. Niet wenselijk!

De angst voor succes is een angst voor het onbekende, waarin ook geld een belangrijke rol kan spelen. Iedere ondernemer is gewend aan schaarste maar niet gewend aan overvloed. Dit kunnen geld, mensen en mogelijkheden zijn. Hoe ga je dit als ondernemer managen? Hoe doe je dit als ouder? Hoe gaan je familie en vrienden ermee om? Gaat het je afleiden van je structuur en discipline? De angst voor succes kan leiden tot je oude vertrouwde werkwijze, waardoor je groei in je onderneming voorkomt en je je onvermogen in stand houdt. Dit is uiteraard niet wenselijk! 

Optimaal ondernemen

Je onderscheidt je als ondernemer omdat je als ondernemer risico durft te nemen en verder durft te gaan dan anderen. Je bent overtuigd van je idee, je kwaliteit en je vermogen om je doel te bereiken. Het aangaan van risico en daardoor succesvol zijn, gaat altijd samen met een gezonde balans in je vermogen. Ook het leven van een ondernemer kan af en toe haperen. Dan is het wenselijk je eigen realiteit te spiegelen aan een gelijkwaardige gesprekspartner. Zo kan je samen werken aan het optimaliseren van je idee of verlangen. Je kunt hierdoor zowel je vermogen als je succeskans vergroten. 

Er zijn vele methodieken en manieren om iemand te begeleiden. Je begrijpt dat ik met mijn achternaam, mijn manier van aanpak niet anders kan noemen dan: de Goede Manier. De basis die aan de Goede Manier ten grondslag ligt is de Formule van Succes van Barabási. Hier geloof ik in. Ieder pad is uniek, de ingrediënten voor persoonlijke groei naar succes niet. Het is een formule:

Succes = Kwaliteit van je idee of doel X je vermogen om deze te concretiseren

Neem vrijblijvend contact met me op om te bespreken hoe we succes voor jou kunnen concretiseren.

Purpose voor werknemers & bedrijven!

Levensvreugde en ondernemen

Jouw bedrijf & De Goede Coaching

Waarden zijn ultiem belangrijk!

Reviews

5 Haperingen bij ondernemers

De 3 V’s met “Succes” als intrinsieke waarde

Waarden, Normen & Principes

Ondernemen en Familie