Van Succes & Verlies naar de Bron

Aan het begin van mijn ondernemerscarrière (1993) rolde ik een vakgebied dat me direct aantrok vanwege de schoonheid en kwaliteit van het werk en de glitter&glamour er omheen en ik wist al snel succes te boeken. Ondanks dat ik nooit intrinsiek voor het vak van commercial en music video producer had gekozen. Dus niet omdat het mijn grote droom was maar eigenlijk om een “reisschuld” aan een vriend, opgelopen in Mexico, terug te betalen.

Ik had net een reis van 7 weken achter de rug, gestart in Arizona, door heel Mexico eindigend in Texas met een Cadillac Coupe de Ville convertible uit 1968 en ik had me totaal verkeken op de benzineprijs in Mexico. Geweldig zo een 7 liter V8 van de Cadillac 😁, die verbrande dagelijks mijn gehele dagbudget aan benzine.

Eigenlijk wilde ik van jongs af aan straaljagerpiloot worden, dat wist ik zeker! Maar toen dat op het aller laatste moment tijdens testen op de vliegbasis Gilze Rijen misging, spatte mijn droom in duigen uit elkaar…..

Wat nu? Na wat wikken en wegen dacht ik mijn heil te vinden in de makelaardij. Dat was interessant. Ik was geïnteresseerd in huizen & gebouwen maar vooral ook in het grote geld want dat was een belangrijke driver voor me. Helaas was er geen gedegen opleiding in die tijd en dat was voor mijn familie een vereiste. Enigszins geïrriteerd koos ik voor een particuliere opleiding in de automotive want daar ging immers ook goed geld in omloop.

Wat ik toen niet wist weet ik nu wel, een lastiger driver dan geld bestaat er niet. What comes around goes around. Tenzij er een solid plan aan ten grondslag ligt.

Mijn aanvankelijke succes in de productiewereld was geen toeval. Het was het resultaat van mijn inzicht, aanpassingsvermogen en doorzettingsvermogen maar vooral ook de de samenwerking met fantastische collega’s. Bovendien werkte ik in een positieve cultuur met een kwalitatief hoogwaardig product en dat inspireerde me naast de glitter&glamour om boven mezelf uit te stijgen. De hele wereld over. Tonnetje hier tonnetje daar, het leven was letterlijk één groot feest en de wereld het toneel van oneindige joy!

Enthousiast ging ik ondernemen, met partners. Filmbedrijven in binnen en buitenland werden opgezet en voor eigen vertier en vermaak 2 clubs in Nederland en in 1 Spanje. Top!

Na verloop van tijd begonnen de volle dagen, het startende gezinsleven en het drukke nachtleven zijn tol te eisen. Ik reisde de halve wereld over zonder een consistente strategie, het lukte me op een gegeven moment niet om mijn prestaties te verbeteren en het werd steeds wat moeilijker om mijn aanvankelijke successen te herhalen. Maar vooral ook mijn priveleven kreeg het zwaar te verduren. Geliefden, kinderen, familie en vrienden begonnen steeds meer te leiden onder mijn onverantwoordelijke en zwalkende gedrag.

Tijdmanagement werd een probleem; ik slaagde er niet meer in om mijn tijd en prioriteiten effectief te beheren en dat had een enorme impact op mijn productiviteit.

De passie en interesse voor mijn vak ebde weg!

Ik stelde steeds meer onrealistische doelen, wat leidde tot frustratie en teleurstelling, achteruit hollende motivatie en slechte prestaties.

Het lukte me niet meer om te investeren in mijn persoonlijke groei en koos ik vaak voor de  easy way out, wat op de korte termijn verlichting bood maar op de lange termijn heel veel impact had. De werkcultuur veranderde en werd negatiever.

Tegenslagen zorgden voor een verlies van zelfvertrouwen, verlaging van mijn zelfbeeld en het vermogen om nog enigszins effectief te presteren.

Toen ik uiteindelijk de controle verloor, zocht ik mijn heil op plekken en in middelen die niets meer te maken hadden met enige vorm van welzijn en respect. Ik schrijf nu over 1999. Nog geen jaar later verloor ik als eerste mijn gezin.

Hoe kon dit gebeuren?

Ik?

Dit lag niet aan mij!  

Twee jaar later was ik mijn bedrijven kwijt en in 2003 ook mijn geld. Precies 10 jaar heeft het geduurd. Ik als ik die 10 jaar bottom-line bekijk dan zijn dat 4 leuke jaren geweest en 6 Kaa Uu Thee jaren.

Ik leefde het leven en toch was het niet mijn leven. Ik wist toen niet wat ik vandaag wel weet, ik miste iets fundamenteels: een oprecht en authentiek groter doel, gekoppeld aan waarden en intrinsieke motivatie. Zonder diepere bekentenis aan mijzelf en mijn bewustzijn werd het steeds moeilijker om betrokkenheid, tevredenheid en welzijn op lange termijn te behouden. En zonder een diepere betekenis of duidelijke richting en doelstelling onder mijn werk  ontbrak het mij aan waarden en intrinsieke motivatie. Essentieel voor consistentie, veerkracht en blijvende groei!

Dit deel van mijn leven heeft me laten inzien hoe belangrijk het is om niet blind te vertrouwen op externe factoren, externe validatie en vaardigheden. Deze lessen heb ik gebruikt om weer op te staan, niet één keer, niet twee keer, maar talloze keren totdat ik uiteindelijk begreep waar het werkelijk om draaide: het herdefiniëren van mijn doelen en werkelijke waarden waardoor ik met hernieuwde energie en intrinsieke motivatie verder kon gaan.

Het is inmiddels verleden tijd. Niet meer weggestopt uit schuld of schaamte, maar een onderdeel geworden van wie ik vandaag de dag ben en waarom ik doe wat ik doe. Een optelsom van vallen en opstaan en ervoor zorgen dat ik de kracht en energie heb om altijd weer op te staan wanneer het leven daarom vraagt.

Inmiddels heb ik een enorme schat aan ervaringen opgedaan. Dat maakt mij een fijne gesprekspartner voor veel mensen. Ik nodig je uit om daar je voordeel mee te doen. Uit ervaring weet ik hoe fijn én belangrijk het is om je diepte te kunnen delen, of het nu om angst of verlangens gaat.

Uiteindelijk is alles vorm te geven in jouw authentieke verhaal, je kompas waarmee je verder komt in het leven.

Gaat bij mij dan alles op rolletjes?

Veel wel, sommige dingen niet.

Maar wat ik wel weet is dat ik nooit eerder zo gemotiveerd en energiek ben geweest als nu.

Ik dank mijn geliefden, familie en vrienden voor hun support en geduld.

Ben je klaar om de volgende stap te zetten? Laten we samen werken aan jouw persoonlijke en zakelijke groei, vol energie en vertrouwen.

Click voor nog meer inspiratie één van de onderstaand blokken aan!

Get your story right 2!

5 Haperingen bij ondernemers

Get your story right! 1.

Consumans

Angst om te Falen Angst voor Succes

Toekomstbeeld van startups

Service & Prijs

Waarden & Principes

Levensvreugde en ondernemen

Reviews

Werk samen waar nodig!

Intrinsieke motivatie

Purpose voor werknemers & bedrijven!

Ondernemen en Familie