InspiratieHomepage

Waarden, Normen & Principes

Waarden, normen en Principes


Waneer jouw (kern)waarden en normen, authentiek, intrinsiek en daarmee optimaal afgestemd zijn zul je merken dat er heel veel vanzelf gaat, zonder er over na te moeten denken. Dit creëert ruimte in een je brein, waardoor onnodige informatie automatisch wordt gefilterd en verwijderd. Normen en waarden zijn de omgangsvormen en principes zijn een vorm van geldende wetten volgens welke men publiekelijk en in sociaal verband handelt.

Persoonlijke Waarden zijn kernkwaliteiten.

Persoonlijke Normen zijn overtuigingen die iemands gedrag bepalen.

Principes zijn regels, of sociale wetgeving, die het effect en de beleving van ons handelen op termijn bepalen. Een fundamentele waarheid of wet of veronderstelling; "de principes van je omgeving, de maatschappij, de democratie, of de industry waarin je werkt" Maar bovenal zijn er menselijke principes

Waarden zijn kwaliteiten en normen het gedrag van een persoon. Principes zijn regels of overtuigingen die onze acties beheersen. Het belangrijkste verschil tussen waarden, normen en principes is dat normen gebaseerd zijn op iemands waarden en dat waarden en normen geleid worden door de wetten van principes.

Bijvoorbeeld, een democratisch maatschappelijk principe is dat je mensen en hun meningen respecteert. Een mogelijke waarde is dan respect, en de norm kan zijn dat je je je eigen mening niet opdringt aan anderen en daarmee de ander vrijlaat in het recht van het hebben van een andere mening en van meningsuiting.

Dit is waarom ze een belangrijke rol spelen in jouw leven. Jouw waarden zijn jouw fundamentele overtuigingen of idealen. Ze zijn de kern van wat jij nastreeft en van waaruit jouw gedrag vorm krijgt. Waarden definieer je meestal in enkele woorden als toewijding, eerlijkheid, gedrevenheid of zorgzaamheid. Waarden vormen de basisfundamenten voor de normen die daaruit voortvloeien. Normen zijn gedragsregels, zoals bijvoorbeeld: ik zal altijd mijn eigen geld verdienen (norm) want onafhankelijkheid (waarde) is belangrijk voor mij. Of: ik zal me nooit anders voordoen dan ik ben (norm) want ik vind authenticiteit (waarde) belangrijk. In het eerste voorbeeld zal jouw beleving van onafhankelijkheid gebaseerd zijn op hoe je je eigen geld verkregen hebt. Wanneer dit op basis van geldende principes gebeurd dan zal de beleving van onafhankelijkheid veel sterker zijn dan wanneer je dit hebt gedaan door regels en wetten te buigen naar eigen belang.

Authentiek of aangeleerd?

Op het moment dat je weet wat je waarden en normen zijn en of ze aangeleerd of authentiek zijn, kom je in je kracht of anders gezegd, optimaliseer je je vermogen.

Voor jou als ondernemer: 

Wat betekent dit voor jou als ondernemer? Ben je je bewust van je waarden van waaruit je handelt? Welke heb je? Zijn ze van jou of van je ouders of van je partner of je buurman in het gebouw? Zijn je waarden en normen nog wel relevant ten opzichte van je ideeën, doelen of verlangens. Of streef je waarden en normen na die vroeger op de middelbare school belangrijk voor je waren? Durf jezelf te beoordelen op je waarden. Durf onbevreesd eerlijk te zijn over de diepgang van je waarden en normen. Wanneer een waarde “Eerlijkheid” is, durf jezelf dan af te vragen of je eerlijkheid  daadwerkelijk in alle gevallen toepast. 

Of is het een beetje eerlijk hier tralala en een beetje eerlijkheid daar tralala… 

Regelmatig marchanderen met je waarden en normen ten opzichte van de principes is zeer schadelijk voor je vermogen. 

Eerlijk durven zijn betekent dat je soms nee zegt of aangeeft dat je iets niet weet, ongeacht de gevoelens van anderen of de perceptie van hoe anderen over je zullen denken. Je leert ervaren dat jij door het goed toepassen (volgens de principes) van jouw waarden authentiek wordt en dat eerlijkheid een automatisme of norm wordt. Het zal je sterken en het kost niets.

Wanneer je je kunt vinden in deze waarden-, normen en principebenadering dan ben ik de juiste persoon om je te mentoren en te coachen tot de optimale mens en ondernemer die je kunt zijn!

Laten we samen uitzoeken wat jouw waarden en normen en geldende principes zijn! 


Purpose voor werknemers & bedrijven!

Levensvreugde en ondernemen

Jouw bedrijf & De Goede Coaching

Waarden zijn ultiem belangrijk!

Reviews

Angst om te Falen Angst voor Succes

5 Haperingen bij ondernemers

De 3 V’s met “Succes” als intrinsieke waarde

Ondernemen en Familie