Waarden & Principes

Individuen en bedrijven zijn levende wezens die interacties nodig hebben om te floreren.

Deze interacties worden geleid door waarden en principes, die hoewel nauw verwant, verschillende rollen spelen in ons leven.

Waarden zijn de kernkwaliteiten die we koesteren en nastreven, zoals bijvoorbeeld eerlijkheid, respect en empathie.

Ze bepalen wat wij belangrijk vinden en sturen onze besluitvorming en gedrag.

Principes zijn de fundamentele overtuigingen of regels die onze interacties vormgeven en richting geven aan de uitvoering van onze waarden.

Bijvoorbeeld, het principe van 'eerlijkheid boven alles' zorgt ervoor dat we trouw blijven aan onze waarde van integriteit in alle situaties. Samen bieden waarden en principes een kader dat ons niet alleen helpt om te genieten, te leren en ons te ontwikkelen, maar ook om authentieke en diepgaande verbindingen aan te gaan met anderen.

Het belang van persoonlijke waarden:

 • Richting en Oriëntatie: Persoonlijke waarden functioneren als een kompas dat ons helpt ons leven te navigeren, onze prioriteiten te stellen en te beslissen wat essentieel is.
 • Persoonlijke Groei en Ontwikkeling: Ze stimuleren zelfontwikkeling door een kader te bieden voor het evalueren van onze acties en doelen.
 • Zingeving: Waarden zijn cruciaal voor het vinden van betekenis en doel in ons leven wat bijdraagt aan een groter gevoel van tevredenheid en geluk.
 • Kwaliteit van Relaties: Ze spelen een sleutelrol bij het opbouwen van gezonde en positieve relaties, door het bevorderen van respect, begrip en empathie en dit leidt tot diepere verbindingen.
 • Psychologisch Welzijn: Leven volgens persoonlijke waarden bevordert een positief zelfbeeld en helpt stress en angst te verminderen, terwijl het ons ook helpt om authentieke verbindingen te maken met anderen.

Het belang van bedrijfswaarden:

 • Marktpotentieel: Een diepgaande waardefinitie onthult een groter marktpotentieel dan traditionele methoden.
 • Strategische Richting: Bedrijfswaarden bieden duidelijke richtlijnen die helpen bij besluitvorming en het stellen van doelen.
 • Cultuur en Werkomgeving: Ze creëren een positieve cultuur waarin management en medewerkers zich gewaardeerd voelen, wat hun betrokkenheid en productiviteit verhoogt.
 • Klantenrelaties: Bedrijfswaarden beïnvloeden de manier waarop interacties met klanten worden beheerd, en bouwen vertrouwen en loyaliteit op.
 • Duurzaamheid en Verantwoordelijkheid: Ze sturen bedrijven in hun inspanningen om maatschappelijk verantwoord en duurzaam te opereren.
 • Innovatie en Groei: Waarden stimuleren creativiteit en vooruitgang binnen het bedrijf.
 • Reputatie en Merkwaarde: Sterke waarden versterken de reputatie en dragen bij aan langdurig succes.

Waarden en Principes in de Praktijk:

Waarden zijn je kernkwaliteiten, en normen zijn de gedragsregels die daaruit voortvloeien. Principes zijn de fundamentele overtuigingen die ons gedrag beïnvloeden.

Wanneer deze elementen goed op elkaar zijn afgestemd, verloopt veel vanzelf, waardoor je brein ruimte krijgt voor wat echt telt.

Ze zijn essentieel voor het vormen van diepere en meer betekenisvolle verbindingen in zowel persoonlijke als professionele relaties.

Voor jou als individu en ondernemer is het cruciaal om te reflecteren of je huidige waarden en normen nog passen bij je ambities en of ze authentiek zijn.

Dit zelfonderzoek kan je capaciteit voor authentiek en effectief handelen aanzienlijk vergroten.

Laten we samen jouw ware waarden, normen en principes verkennen om je te helpen de beste versie van jezelf te worden, zowel persoonlijk als professioneel.

Click voor nog meer inspiratie één van de onderstaand blokken aan!

Get your story right 2!

Get your story right! 3.

5 Haperingen bij ondernemers

Get your story right! 1.

Consumans

Angst om te Falen Angst voor Succes

Toekomstbeeld van startups

Service & Prijs

Levensvreugde en ondernemen

Reviews

Werk samen waar nodig!

Intrinsieke motivatie

Purpose voor werknemers & bedrijven!

Ondernemen en Familie